Låt oss vara vänner: självbedrägeri eller verklighet?

Innehåll

Är vänskap med tidigare älskare möjligt?

Den berömda författaren Remarque jämförde i en av sina böcker tidigare älskares önskan att bli vänner med ett patetiskt försök att “odla en liten grönsaksträdgård på den svalna lavan av utdöda känslor.”.

Det finns dock exempel på par som, i motsats till klassikerens påståenden, lyckades skilja och upprätthålla (åtminstone utåt) varma vänliga relationer: Orlando Bloom och Miranda Kerr poserar gärna för fotografer under gemensamma promenader med sin son; ex-pojkvän till Kaley Cuoco Johnny Galecki vid People’s Chice Awards nyligen skällde på skådespelerskan för att hon glömde att nämna sin man i hennes acceptanstal; och Gwyneth Paltrow och Chris Martin sa i allmänhet att efter den “avsiktliga separationen” paradoxalt nog blev “närmare än någonsin.” Även om vi tar hänsyn till det faktum att kändisar, på grund av sin status, tvingas behålla sitt varumärke, trots omväxlingarna i deras personliga liv, får deras exempel oss att tänka: kanske tanken på avsked och “stanna vänner” är inte så hopplös?

Varför är vi vänner med exet?

Om du inte tar hänsyn till försöket att hävda dig själv eller ta hämnd (det är bättre att överge en sådan destruktiv relation direkt), kan det finnas många anledningar till att vara vänner med en tidigare älskare: barn, gemensamma vänner, gemensamma arbetsprojekt. När du tänker på det finns det många fördelar med att vara med någon som känner dig som ingen annan. Det finns till och med en teori (i synnerhet är dess anhängare författaren till boken “Back in the Game” Christy Hartman) att vänskap med en ex-pojkvän ibland hjälper till att snabbt överleva slutet på ett romantiskt förhållande och hitta ny kärlek. Naturligtvis kan denna hypotes inte göra anspråk på universalitet: det finns inga identiska avsked, precis som det inte finns några identiska par, vilket innebär att du måste nyktert bedöma om du verkligen är redo att bli en vän för din ex-älskare.

Kom ihåg att vänskap kräver ansträngning.

Var beredd på att vänskap med en tidigare älskare kommer att kräva mycket andliga kostnader från dig. Det är extremt fel att tro att ditt förhållande på något sätt kommer att “rulla tillbaka”, som i ett dataspel, flera nivåer tillbaka, och du kommer omedelbart att känna dig bekväm på den här nya nivån. Du kommer att behöva vänja sig vid varandra i en ny roll på nytt och bygga kvalitativt nya relationer – fullvärdiga vänskap, inte “nedskärda” romantiska. Tyvärr lyckas väldigt få i den “mjuka” versionen av slutet av romanen när partners samtidigt upplever blekning av känslor, men samtidigt fortsätter att behandla varandra varmt och är kloka nog att erkänna det, vända sidan med tacksamhet och fortsätta kommunicera – redan i den nya statusen för vänner (Enligt Kaley Cuoco slutade deras tvååriga romantik med Galecki på detta sätt). Den överväldigande majoriteten av par bryts upp enligt ett mycket sorgligare scenario, där åtminstone ett “offer” alltid är närvarande, många påståenden och ouppfyllda förväntningar, känslor är spända, och tanken på att “stanna vänner” låter mer som ett hån. Men i detta fall är vänskap inte uteslutet – men efter ett tag och endast under förutsättning av ömsesidiga ansträngningar. Den bästa lösningen skulle vara att ta en timeout och sluta kommunicera under en tidsperiod, ge dig själv möjlighet att förlåta dig själv och varandra och först då göra försök att bygga en vänskap – se till att ni båda har samma våglängd och är extremt uppriktiga med varandra..

Eliminera självbedrägeri

När du bestämmer dig för att vara vän med en före detta älskare, går du på ganska skakig mark: vänskap förutsätter lika förväntningar och avsikter, och i relationer med den förra är sådan jämlikhet ofta omöjlig. Är du redo att bli en vän till din ex-älskare? Finns det ett hemligt hopp bakom vänskapsförklaringen att förhållandet kommer att återgå till sitt tidigare spår? Eller, vilket inte heller är ovanligt, vet du att en man hoppas på en förnyelse av relationerna och, under sken av vänskap, beslutar att hålla honom “i en kort koppel” – för underhållning och självbekräftelse? Var noga med att ha ett uppriktigt samtal och se till att dina förväntningar och känslor matchar. Annars är det bättre att sätta stopp och sprida – nästan enligt anmärkning.